Ontwerp een bouwsteen

Bouwstenen zijn vergelijkbaar met AutoTekst invoer in Word. Net als bij sjablonen kunnen bouwstenen tekst, afbeeldingen en vraagvelden bevatten.
Het voordeel van het werken met bouwstenen is dat je ze kunt gebruiken in al je sjablonen en ook in Microsoft Outlook.

Wanneer iWRITER is gestart dan wordt standaard het scherm Gebruik weergegeven. Echter wanneer je bouwstenen wilt maken, dien je te over te schakelen naar de ontwerpmodus. Je kunt dit doen door op de knop Ontwerpmodus inschakelen   te klikken (door nogmaals op de knop te klikken keer je terug naar het scherm Gebruik):

Deze knop is alleen beschikbaar als je Designer-rechten hebt.

ontwerpmodus inschakelen
Je kunt beginnen met ontwerpen door een leeg document te gebruiken (het standaard 'Document1' van Word) of ieder bestaand document dat je wilt gebruiken.
In het scherm Ontwerp klik op Nieuw project   om een nieuwe bouwsteen te creëren:

maak een nieuwe bouwsteen
Het scherm Nieuw project wordt weergegeven:

nieuw project
In het veld Naam typ de naam van je bouwsteen, bv. 'Routebeschrijving'.
In het veld Type selecteer Bouwsteen. In het veld Beschrijving kun je optioneel een beschrijving invullen, bv. 'Routebeschrijving naar ons kantoor'.

Het resultaat ziet er zo uit:

gelinkte bouwsteen
Klik Start om te beginnen met het ontwerpen van je bouwsteen.

Voeg nu tekst, afbeeldingen of vraagvelden toe aan je bouwsteen, op dezelfde manier als je zou doen bij het maken van een sjabloon (zie het onderwerp 'Ontwerp een sjabloon').

Als je wilt dat de bouwsteen beschikbaar in Outlook is, merk dan op dat alleen afbeeldingen ondersteund worden die de terugloopstijl In tekstregel gebruiken. In Word worden alle terugloopstijlen ondersteund.

In het menu klik op   om de eigenschappen van de bouwsteen te openen:

eigenschappen bouwsteen
Het scherm Projecteigenschappen wordt getoond:

projecteigenschappen
Hier kun je instellen of je bouwsteen Beschikbaar in Word (standaard actief) en/of Beschikbaar in Outlook is.

Klik op Opslaan om je instellingen te bewaren.

Ten slotte klik op Opslaan of Opslaan & Sluiten in het hoofdmenu om je bouwsteen op te slaan: