Vraagvelden - Lijst

Het tabblad Lijst wordt gebruikt om lijsten te maken. Door een lijst te maken kan een gebruiker eenvoudig een (of meer) van de beschikbare waarden selecteren.

Het gedrag van het tabblad Lijst wordt beïnvloed door het gekozen veldtype op het tabblad Geavanceerd.

Hieronder vind je voorbeelden van het gedrag van het tabblad Lijst als het veldtype Tekst of Tekst meerdere regels is.

Tekst
Om een eenvoudige lijst te maken kies Tekst als veldtype op het tabblad Geavanceerd.
Op het tabblad Lijst klik op   Nieuw om een waarde in te voegen. Klik op Opslaan   om de waarde op te slaan. Als je een waarde wilt wijzigen klik op Bewerken  . Om een waarde te verwijderen klik Verwijderen  :

maak een lijst
Als je een lege waarde wilt invoeren, klik op   Nieuw en meteen op Opslaan  .
Je kunt de volgorde van de items aanpassen door ze naar de gewenste positie te slepen.

Om te bepalen hoe de lijst aan de gebruiker gepresenteerd wordt heb je drie instellingen tot je beschikking:
  • Besturingselement: Je hebt de optie om te kiezen tussen Keuzelijst en Keuzevakjes. Als het besturingselement Keuzelijst wordt gebruikt dan kan een gebruiker maar één waarde selecteren. Het besturingselement Keuzevakjes geeft een gebruiker de mogelijkheid om meerdere waarden te selecteren.
  • Lijsthoogte: Deze instelling bepaalt hoeveel lijstitems zichtbaar zijn wanneer de gebruiker een lijst opent. Als een lijst meer items bevat dan het lijsthoogtegetal dan wordt een schuifbalk weergegeven.
  • Beperkt tot lijstwaarden: Indien geactiveerd dan kan een gebruiker alleen items uit de lijst selecteren. Als de optie uitgeschakeld is dan kan een gebruiker ook handmatig een waarde invoeren door rechtstreeks in het veld te typen.
Als je Keuzevakjes als besturingselement kiest dan worden aanvullende instellingen weergegeven:

lijst met keuzevakjes
  • Groepeer horizontaal: Standaard worden de geselecteerde waarden onder elkaar in het document weergegeven. Als je deze instelling activeert dan worden waarden achter elkaar weergegeven.
  • Scheidingsteken tussen waarden: Het scheidingsteken dat tussen waarden wordt weergegeven. Je kunt bijvoorbeeld een komma of spatie typen.
  • Scheidingsteken voor laatste waarde: Het scheidingsteken dat voor de laatste waarde wordt weergegeven, bijvoorbeeld de tekst ' en ' (let op de spatie voor en achter de tekst).
Hieronder een voorbeeld van verschillende instellingen en het resultaat in het document:

antwoorden groeperen

Tekst meerdere regels
Om een geavanceerde lijst te maken kies Tekst meerdere regels als veldtype op het tabblad Geavanceerd.
Als je nu op   Nieuw klikt op het tabblad Lijst dan wordt het scherm Lijstwaarde weergegeven.

In het veld Naam vul de tekst in die je in de wizard wilt weergeven. In het veld Waarde vul de tekst in die je in het document wilt weergeven:

lijst tekst
Standaard wordt het Type Tekst weergegeven zoals in bovenstaande afbeelding, maar het is ook mogelijk om een koppeling met een bouwsteen te maken:

lijst bouwsteen
Selecteer Bouwsteen als Type, klik op de bladerknop en selecteer een bouwsteen. Voor uitleg over bouwstenen zie het betreffende onderwerp.