Vraagvelden

Vraagvelden tonen vragen in de iWRITER wizard die door de gebruiker beantwoord dienen te worden.
Vraagvelden zijn altijd onderdeel van een vraaggroep!

Afhankelijk van het veldtype kan een vraagveld bijvoorbeeld worden weergegeven als een standaard tekstveld, een kalender of een keuzelijst. Vraagvelden kunnen ook gekoppeld zijn aan een database.

Je kunt een verplicht vraagveld maken, maar je kunt een vraagveld ook vergrendelen of zelfs verbergen.

Als je een of meer vraaggroepen hebt gemaakt dan ziet je scherm eruit als hieronder. Klik op Voeg je eerste vraagveld toe om een nieuw vraagveld toe te voegen:

voeg je eerste vraagveld toe
Het scherm Vraagveld wordt weergegeven, dit bevat zes tabbladen. Standaard zijn de tabbladen Algemeen, Geavanceerd en Lijst zichtbaar. Als je op de punten klikt   dan worden de verborgen tabbladen weergegeven. Je kunt ook de breedte van de iWRITER wizard aanpassen. In het voorbeeld worden de verborgen tabbladen Samenstelling, Mappings en Relaties weergegeven:

verborgen tabbladen
De hoofdtabbladen Algemeen, Geavanceerd en Lijst worden in deze sectie besproken. Uitleg over de tabbladen Samenstelling, Mappings en Relaties kun je vinden in de sectie Geavanceerd van deze help.

Algemeen
Dit is het tabblad waar je je vraagveld maakt door een veldnaam en vraag in te vullen (zie afbeelding hierboven).
  • Veldnaam: Vul de naam in die je wilt gebruiken voor het vraagveld. Gebruik alleen letters en cijfers voor een veldnaam. Vermijd het gebruik van tekens als ?, & en %.
  • Vraag: Vul de vraag in zoals je wilt dat deze aan de gebruiker wordt gesteld in de wizard.
  • Helptekst: Vul een helptekst in voor de vraag. Dit veld is optioneel.
  • Tip: De tip toont een helptekst wanneer de gebruiker in de wizard op de knop   klikt. Dit veld is optioneel.
  • Kleur: Voor ieder vraagveld wordt een blauwe rechthoek weergegeven. Je kunt een extra kleur aan deze rechthoek toevoegen door een van de beschikbare kleuren te selecteren. Je kunt dit gebruiken om specifieke vraagvelden te identificeren. Het gebruik van kleuren is optioneel.
Als je waarden hebt ingevuld zoals in bovenstaande afbeelding, dan ziet het resultaat er in de wizard zo uit:

wizard met informatie
Klik op Opslaan om het vraagveld aan te maken.

Als laatste plaats je het vraagveld op de gewenste positie in de sjabloon. Dit kun je doen door het vraagveld te selecteren en te klikken op   om het veld in te voegen op de positie van de cursor. Je kunt een vraagveld ook invoegen door op het veld te dubbelklikken:

een vraagveld invoegen
Om eenvoudig iWRITER velden in je sjabloon te identificeren klik op   (zie afbeelding hierboven) om de velden te markeren. Klik nogmaals om naar de standaardweergave terug te keren:

toon veldcode
Als je een vraagveld wilt verwijderen selecteer het veld en klik Verwijderen  :

vraagvelden verwijderen
Je kunt ook een kopie van het geselecteerde veld maken door te klikken op Kopiëren  .

Als je een extra vraagveld wilt maken, klik op   achter Nieuw en selecteer Vraagveld:

vraagveld toevoegen
Als je bijvoorbeeld een extra vraagveld 'Adres' maakt en de kleur rood selecteert, dan ziet het resultaat er zo uit:

vraagveld markeren
Net als bij vraaggroepen, kun je ook de volgorde veranderen waarin vraagvelden worden weergegeven door de blauwe rechthoek voor het vraagveld te selecteren en het veld naar de gewenste positie te slepen. Je kunt een vraagveld zelfs naar een andere groep verplaatsen.

Klik op Opslaan of Opslaan & Sluiten om je sjabloon op te slaan.
Klik op Sluiten als je de sjabloon wilt sluiten en de wijzigingen ongedaan maken:

sjabloon opslaan
Het is een goede gewoonte om je werk regelmatig op te slaan!

Nu je basiskennis bezit over het maken van vraagvelden in iWRITER, laten we wat meer geavanceerde vraagvelden maken. Dit wordt in het volgende hoofdstuk behandeld.