Office App Award Winner

Conditioneel veld: automatiseren zonder programmeren

Esther van Wijngaarden -

iWRITER 365 maakt voor het snel en foutloos opstellen van documenten gebruik van vraagvelden. Deze vraagvelden bieden heel veel mogelijkheden, maar soms is dat niet voldoende. Conditionele velden kunnen dan een uitkomst bieden. Met het conditioneel veld kun je werken zonder in bezit te zijn van programmeerkennis. In deze blog leg ik uit wat een conditioneel veld is en hoe je dit veld kunt gebruiken.

Wat is een conditioneel veld?

Een conditioneel veld biedt de mogelijkheid om verschillende waarden te tonen (of te verbergen) op basis van regels - condities. Een conditioneel veld kent 2 uitkomsten: waar of niet waar.

Je hebt minimaal één regel (conditie) nodig om een uitkomst te bepalen.

Een conditioneel veld gebruik je als je een stukje automatisering aan je documenten wilt toevoegen. Op basis van de invoer van vraagvelden, worden regels toegepast die leiden tot een bepaalde uitkomst.

Je kunt bijvoorbeeld de aanhef in een brief bepalen aan de hand van het geslacht van de persoon. De conditie die je dan gebruikt is bijvoorbeeld dat het vraagveld ‘geslacht’ gelijk moet zijn aan M. Dit is één van de waarden van dit vraagveld. Als het vraagveld inderdaad die waarde heeft, dan voldoet het veld aan de conditie en wordt de uitkomst als ‘waar’ getoond. Is dit niet het geval, dan is de uitkomst ‘onwaar’.
In dit voorbeeld zal de tekst ‘Geachte heer’, worden getoond als de waarde van het vraagveld gelijk is aan ‘M’. In alle andere gevallen wordt de tekst ‘Geachte mevrouw’ getoond.

 

Voldoen aan meerdere condities

In het eenvoudige geval heeft een conditioneel veld één conditie waarop wordt getoetst. Maar het is ook mogelijk om meerdere condities op te geven. Het opgeven van verschillende condities in een conditioneel veld van iWRITER 365 gaat heel eenvoudig.

Als voorbeeld nemen we opnieuw de aanhef van een brief. De aanhef is ‘Geachte heer’ als de persoon een man is (vraagveld ‘geslacht’ is gelijk aan M) èn als hij ouder is dan 18 jaar (vraagveld ‘leeftijd’ is groter dan 18). Er moet aan beide regels worden voldaan om de uitkomst ‘Geachte heer’ te tonen. In alle andere gevallen zal dan in dit geval ‘Beste meneer’ worden getoond. 

 

 

 

Het nesten van condities

In mijn eerste voorbeeld heb ik 2 uitkomsten: ‘Geachte heer’ en ‘Geachte mevrouw’. Maar stel dat het geslacht onbekend is, dan wil ik een andere aanhef tonen. In dat geval moet ik vanuit mijn eerste conditionele veld een koppeling leggen naar een tweede conditioneel veld. Dit noemen we nesten van condities: vanuit één conditioneel veld verwijs je naar een ander conditioneel veld, omdat je meer dan twee uitkomsten hebt. Ook wel bekend als een ‘If-then-else if’- constructie.

In dit voorbeeld zijn er twee conditionele velden nodig, waarbij één van de conditionele velden verwijst naar het andere conditionele veld:
Conditioneel AanhefAdres heeft de regel ‘Geslacht is gelijk aan M’, met de uitkomsten waar = Geachte heer, onwaar = AanhefAdres2.

AanhefAdres2 heeft de regel ‘Geslacht is gelijk aan V’, met de uitkomsten waar = Geachte mevrouw, onwaar = Geachte heer, mevrouw.

 

 

Complexe condities

Naast het werken met conditionele velden waarin één of meerdere condities worden getoetst, is het ook mogelijk om complexe condities te maken: een combinatie van meerdere condities en geneste condities. Bijvoorbeeld als in een aanhef niet alleen naar het geslacht van een persoon wordt gekeken, maar ook naar de leeftijd van die persoon. Een jongen (M), jonger dan 18 jaar, wordt aangeschreven met ‘Beste …’. Een man (M), ouder dan 18 jaar met ‘Geachte …’. Dat geldt natuurlijk ook voor het vrouwelijke geslacht. Mocht het geslacht onbekend zijn, dan is de aanhef anders, namelijk: ‘Geachte heer/mevrouw,’ of ‘Beste heer/mevrouw’, afhankelijk van de leeftijd van de persoon.

Conclusie

Wil je een stukje automatisering aan je sjablonen toevoegen, zonder echt te programmeren, dan kun je conditionele velden gebruiken. Daarmee kun je verschillende uitkomsten op basis van eenvoudige tot zeer ingewikkelde condities laten uitrekenen. De basis van een conditioneel veld bestaat uit de uitkomsten ‘waar’ en ‘onwaar’ en één of meer condities. Dankzij het nesten van conditionele velden, kunnen gemakkelijk combinaties van uitkomst

Conditioneel veld: automatiseren zonder programmeren