Office App Award Winner

Microsoft Build 2017: De hoogtepunten

Microsoft Build 2017: De hoogtepunten

Het is weer hét moment van het jaar dat Microsoft even haar deuren opent om een kijkje achter de schermen te geven. Microsoft Build, een sinds 2011 jaarlijks terugkerend fenomeen, biedt software engineers en web developers een update van de nieuwste producten en ontwikkelingen. Ook het development team van iWRITER was dit jaar aanwezig. Voor wie er niet bij was, hebben we de hoogtepunten kort samengevat.

Windows 10 en Office 365, de harde cijfers

Windows 10 doet het goed, héél goed zelfs. Zo vertelde Microsoft CEO Satya Nadella tijdens de eerste keynote. Met een groei van 25% na afgelopen september heeft Windows 10 inmiddels 500 miljoen (maandelijks actieve) devices. Dit mag dan een flinke prestatie zijn, zeker nu Windows 10 geen gratis upgrade meer is, maar Microsoft heeft het target voor 2019 gezet op jawel, één miljard gebruikers. Ook Office 365 verwelkomt maandelijks steeds meer nieuwe gebruikers. Met een groei van 15 miljoen gebruikers sinds oktober vorig jaar, is het aantal cloud-based Office gebruikers gestegen naar 100 miljoen. De verwachting is dat deze groei enkel zal toenemen met de nieuwe functionaliteit van Microsoft Graph, een API die ontwikkelaars toegang geeft tot gegevens die voortvloeien uit Office 365-diensten en de tools die nodig zijn om die gegevens te benutten.

Artificial Intelligence

Ook de cijfers van virtuele assistent Cortana kwamen voorbij. Cortana heeft inmiddels 141 miljoen actieve gebruikers van haar ‘artificial intelligence’. Maar Microsoft heeft grotere plannen voor AI. Microsoft zegt ‘artificial intelligence’ te willen implementeren in ál haar producten en services waaronder Xbox, Windows, Bing en Office.  Om deze belofte te ondersteunen werd er een demo getoond van een werkplaats waarin AI werknemers beschermd door ze verbaal te waarschuwen voor incidenten zoals verspilling. Om af te sluiten onthuld Microsoft de Cortana skills kit waarmee ontwikkelaars zelf nieuwe vaardigheden voor Cortana kunnen ontwikkelen.

Wereldwijde Data

Azure mag dan bekend zijn als Microsoft’s platform voor cloud computing, het is tevens ook de naam van een database service die alle data betrouwbaar wereldwijd opslaat en aanbiedt. Naar zegge van Microsoft is Azure van de grond af opgebouwd voor het stimuleren van “planet-scale cloud services”. Het verzamelt zelfs de data van het eerder genoemde Microsoft Graph. Microsoft hoopt dan ook dat het de globale standaard zal zetten door gelijktijdig overal dezelfde versie van zichzelf te manifesteren, zonder regionale verschillen.

Falls Creator Update

Microsoft zal later dit jaar, in de herfst, een nieuwe update voor het besturingssysteem Windows 10 uitbrengen. De basis van de update draait rondom de nieuwe ontwerptaal voor developers, ‘the Fluent Design System’, wat zorgt voor een responsieve, eenduidige ervaring en interactie met Windows 10. Hierdoor kunnen developers meer expressieve en aantrekkelijke apps creëren die harmonieus over verschillende platforms en apparaten werken. Zo zorgt de eerder genoemde Graph API ervoor dat deze naadloos over verschillende platformen zoals Windows, iOS, en Android kan werken.

Mixed Reality

Het enige, maar zeker niet te missen, stukje hardware dat Microsoft onthulde tijdens Build 2017 zijn de Mixed Reality motion controllers. Het meest opvallende aan de controllers ten opzichte van de concurrenten is het ontbreken van trackers die in de kamer geplaatst moeten worden. Door de geïntegreerde sensoren wordt er een ‘open ruimte’ gecreëerd voor de gebruiker. Zonder de in de kamer te plaatsen trackers zijn de Mixed Reality motion controllers mobieler dan zijn concurrenten van Oculus Rift en HTC Vive.

Meer weten

Wil je meer weten over de onderwerpen die tijdens de Build aan bod zijn gekomen? Op de website van Channel 9 zijn een aantal sessies terug te kijken.